Web Analytics Made Easy - Statcounter

اصلاحِ روند تخصیصِ ارز ۴۲۰۰ تومانی بر اساس قانون مصوب مجلس، با هدف عادلانه‌سازی توزیع یارانه در کشور، از نیمه دوم اردیبهشت ماه آغاز شد؛ اصلاحی که با نقدها و تعریف‌های بسیار زیادی همراه شد.

به گزارش قدس آنلاین، «اصلاح یارانه‌ها» یا مردمی کردن آن، طرحی است که از اواسط اردیبهشت ماه پس از سخنرانی حجت الاسلام رئیسی در برنامه زنده تلوزیونی آغاز شد؛ برنامه‌ای که بر اساس آن به سه دهک‌ اول ۴۰۰ هزار تومان و به دهک‌های چهام تا نهم ۳۰۰ هزار تومان تعلق می‌گرفت و دهک دهم هم از دریافت آن بی‌بهره ماند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیسی در این برنامه تلویزیونی  عنوان کرد که در گذشته ارز به وارد کننده داده می‌شد که مشکل آفرین بود.؛ اما اکنون به مصرف کننده پرداخت می‌شود.

وی ادامه داد: بود: در گذشته به حلقه اول داده می‌شد؛ الان به حلقه آخر، که مردم خودشان تصمیم بگیرند.

این طرح موافقان و مخالفانی دارد که هر کدام از دید خود اقدام به نقد برنامه و یا تعریف از آن کردند.

قدس آنلاین در پرونده ده قسمتی  به بررسی این طرح پرداخته و از ۱۰ تحلیلگر مسائل اقتصادی، نظرشان را جویا شده که در گزارش پیش‌رو آن را می‌خوانید.

قسمت اول ؛ فرشاد پرویزیان: راه حل اساسی کاهش التهاب در اقتصاد افزایش تولید است

- زمانی هوشمند سازی یارانه ها محقق می شود که دهکهای مورد نظر شناسایی و یارانه هم به همان دهک برای خرید کالایی خاص پرداخت شود.

-زیرساخت ها برای تحقق هوشمندسازی به دو بخش نرم افزاری و سخت افزاری تقسیم می شود که در بخش نرم افزاری، زیرساخت در شهر فراهم است.

-حتی اگر یارانه کاملا هوشمند و هدفمند شود باز هم شاهد التهاب در بازار خواهیم بود.

-راه حل نبود این تورم انتظاری، در پیش گرفتن سیاست های ضد تورمی و افزایش تولید است.

قسمت دوم؛ابوالحسن معصومی: بسترهای لازم برای بحث هوشمندسازی یارانه ها فراهم نیست

- شفاف سازی و آزادسازی قیمت‌ها باید رخ دهد؛ اما آینده خوبی را برای این طرح پیش‌بینی نمی‌کنم، چراکه بسترها فراهم نیست.

-از سال ۶۹ که با مکانیزم کالاهای یارانه‌ای برای بیش از ۱۵۰ محصول مواجه بودیم و دولت‌ها به طرق مختلف این سیاست را دنبال می‌کردند، شاهد نتیجه مثبتی برای قشر ضعیف جامعه نبودیم.

قسمت سوم؛علی چشمی: دولت ناگزیر به سامان دهی یارنه هاست؛ اما شرایط فراهم نیست

-دولت ناگزیر به سامان‌دهی یارانه‌هاست؛ اما شرایط فراهم نیست.

- باتوجه به محدودیت بودجه ای که وجود دارد، دولت ناگزیر به سامان‌دهی یارانه کالاهای اساسی است؛ اما به دلیل شرایط تورمی که در کشور حاکم است، شرایط برای این امر مهیا نیست.

قسمت چهارم؛جعفر قادری: دارو و نان کوپنی نمی‌شود

-در بحث نان حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان منابع برای دولت پیش‌بینی کرده‌ایم. ما آرد را با نرخ یارانه‌ای برای خرید نان در اختیار مردم می‌گذاریم.

قسمت پنجم؛علینقی مشایخی: هوشمندسازی یارانه؛ آری یا نه؟

-به جای دادن یارانه باید مشکل عرضه کالا حل شود.

-چنانچه بتوانیم قاچاق را حذف و تولید را افزایش دهیم، مشکلات مرتفع می شوند.

-متاسفانه زیرساخت ها برای هوشمندسازی یارانه ها فراهم نیست، هرچند که پرداخت یارانه را تحقیر می دانم.

قسمت ششم؛علی اکبر نیکواقبال: راه حل مشکلات اقتصادی امروز کنترل تورم است

-به طور کلی هرگونه یارانه‌ای به قشر ضعیف جامعه داده شود، مثبت است، چراکه در مسیر عدالت اجتماعی گام برداشته‌ایم.

-اما به طور کلی ۲۵۰ سال علم اقتصاد تاکید دارد که راه حل مشکل اقتصاد، کنترل تورم است.

-دولت باید مخارج خود را تا دو سال آینده کاهش دهد و به سمت تکمیل پروژه‌های زیربنایی حرکت کند.

-تکمیل پروژه‌های زیربنایی، بهره‌وری اقتصاد را افزایش می‌دهد.

قسمت هفتم؛مصطفی صفاری، جراحی اقتصادی برای بازار بورس مثبت و شاخص را مثبت می‌کند

-اصلاح یارانه‌ها به شرکت‌های داخل بورس کمک می‌کند و شکوفایی آنان را درپی دارد.

-بورس ایران معمولا ۱۸ ماه در رکود و همین مدت در حالت رونق است که از ۱۰ مرداد ۹۹ تا اسفند ۱۴۰۰ در حالت رکود و از اسفند ۱۴۰۰ تاکنون شاهد مثبت بودن شاخص آن هستیم.

-پیش‌بینی من این است که ۱۸ ماه رونق را شاهد باشیم، البته افت و خیزهایی خواهد داشت؛ اما جهت بازار مثبت است.

قسمت هشتم؛آلبرت بغزیان: هوشمند سازی باید زودتر انجام؛ اما سطح قیمت‌ها کنترل می‌شد

-هوشمندسازی باید زودتر انجام می‌شد؛ اما باید سطح قیمت‌ها کنترل می‌شد تا شاهد اتفاقات اخیر نباشیم.

-این التهابات در بازار قابل پیش‌بینی بود.

-می‌شدکه قبل از انجام این کار تمهیدات مربوطه انجام می‌شد تا برای تولیدکننده و عرضه کننده بلاتکلیفی و در نهایت احتکار به‌وجود نیاید و در نهایت شاهد نارضایتی نباشیم.

-نگرانی مردم این بود که قیمت‌ها رها شد، ما در جامعه قحطی و کمبود نداریم، بلکه متاسفانه با محتکرین روبه‌رو هستیم.

قسمت نهم؛ابراهیم بهادرانی: دولت چاره ای جز اصلاح یارانه ها نداشت

-تورمی که به‌واسطه اصلاح یارانه‌ها به اقتصاد وارد می‌شود، قطعا از تورم ناشی از کسری بودجه و رانت توزیع ارز ۴۲۰۰ کمتر است.

-ممکن است در این مسیر افرادی که منافع‌شان به خطر افتاده، طرح را به‌خطر بیندازند.

قسمت دهم؛محمود جامساز، تصور نمی‌کنم یارانه‌ها اصلاح شوند

-حذف ارز ۴۲۰۰ افزایش شدید قیمت‌ها را به دنبال دارد.

-تصور نمی‌کنم یارانه‌ها اصلاح شوند، چراکه دورنمای سیاست‌ها نشان می‌دهد تورم در حال افزایش است.

-سوال این است که آیا دریافت این میزان یارانه، مردم را قادر به تامین معاش خود می‌کند؟

-یارانه‌های پرداختی در حال حاضر تنها بخشی از قدرت خرید مردم را جبران کرده است.

خبرنگار: فرزانه زراعتی

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: اصلاح یارانه ها طرح مردمی کردن یارانه ها علی چشمی جعفر قادری علینقی مشایخی مصطفی صفاری تاثیر اصلاح یارانه ها بر بازار حذف ارز ترجیحی اصلاح یارانه ها سازی یارانه فراهم نیست پیش بینی قیمت ها راه حل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۲۱۷۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هفت روز تا پایان اجرای طرح فجرانه کالابرگ

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، با اجرای طرح کالابرگ الکترونیک از خردادماه سال ۱۴۰۲ به صورت سراسری در کشور، ۱۱ قلم کالای اساسی شامل برنج ایرانی، حبوبات، شیر کم‌چرب، پنیر، ماست‌ کم‌چرب،‌ مرغ، تخم‌مرغ، روغن مایع، ماکارونی و قند برای حفظ سفره مردم از تورم در سبد غذایی این طرح تعریف شد.

طی چند فاز اجرایی و با گسترش اجرای آن در نهایت، هفت دهک درآمدی تحت پوشش این طرح قرار گرفتند و در صورتی که این هفت دهک درآمدی ۲۰۰ هزار تومان از مبلغ یارانه خود را از میان ۱۱ قلم کالای سبد غذایی تعریف شده خریداری می‌کردند، مشمول دریافت یارانه تشویقی ۱۲۰ هزار تومانی می‌شدند. به عبارتی با استفاده از این طرح، یارانه دهک‌های یک تا ۳ درآمدی به ۵۲۰ هزار تومان و یارانه دهک‌های چهارم تا هفتم درآمدی به ۴۲۰ هزارتومان افزایش یافت.

اما در مرحله جدید اجرایی و شروع دهه فجر، دولت از ۱۷ بهمن‌ماه به مدت سه ماه (تا ۱۸ اردیبهشت ادامه دارد) مرحله جدید طرح کالابرگ الکترونیک را تحت عنوان «طرح فجرانه» اجرا کرد؛ این فاز جدیدی بوده که «شرط ۲۰۰ هزار تومان خرید از یارانه» حذف شد و اعتبار تشویقی آن از ۱۲۰ هزار تومان (اعتبار تشویقی کالابرگی) به ۲۲۰ هزار تومان افزایش یافته است.

به بیانی دیگر در این طرح، یک سبد ۱۱ قلمی برای تامین حداقل کالری، پروتئین، ریزمغذی و ویتامین‌های لازم برای هر فرد (منطبق با نظر انستیتو تغذیه ایران) با قیمت‌های مبنای سال ۱۴۰۱ انتخاب شده است و مابه التفاوت قیمت سبد مبنا سال ۱۴۰۱ با قیمت روز (۱۴۰۲) از محل یارانه جدید دولت تامین می‌شود، به این صورت که قیمت روز سبد مشتمل بر ۱۱ قلم ۷۴۳ هزار و ۷۵۰ تومان بوده که خانوار دهک‌های اول تا هفتم در صورت خرید بسته باید قیمت سال ۱۴۰۱ را به مبلغ ۵۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان از جیب خود پرداخت کنند و مابه‌التفاوت آن تا قیمت روز به مبلغ ۲۲۰ هزار و ۴۵۰ تومان از محل اعتبار جدید دولت تامین می‌شود.
 
اعتبار جدید (۲۲۰ هزار تومانی) علاوه بر یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزارتومانی فعلی بوده و خانوار مشمول طرح به صورت مجزا یارانه نقدی خود را به صورت ماهانه دریافت خواهند کرد. مبلغ حمایتی دولت به صورت اعتبار در حساب سرپرست خانوار تخصیص یافته و در زمان خرید و متناسب با میزان خرید مصرف می‌شود. البته خانوار می‌تواند اقلام طرح را در سقف وزنی و کالایی تعریف شده خرید کند و امکان جا به جایی اعتبار بین گروه‌های کالایی مقدور نیست. به عنوان مثال با اعتبار برنج امکان خرید روغن وجود ندارد.

از همین رو می‌توان گفت با اجرای طرح فجرانه، فردی با دهک درآمدی یک تا ۳ به جای دریافت ۴۰۰ هزارتومان یارانه، ۶۲۰ هزارتومان و فردی با دهک درآمدی چهار تا هفت، به جای دریافت ۳۰۰ هزارتومان، ۵۲۰ هزارتومان یارانه دریافت خواهد کرد.

براساس اعلام وزارت رفاه مرحله سوم طرح کالابرگ از ۲۱ فروردین ماه سال ۱۴۰۳ شروع شده و برابر برنامه‌ریزی انجام شده تا ۲۱ اردیبهشت ادامه خواهد داشت که از زمان شروع طرح تا ۹ اردیبهشت، به صورت میانگین روزانه بیش از ۷۷۰ هزار خرید کالابرگی توسط مردم انجام شده و این یعنی موفقیت بالای طرح در جلب مشارکت مردم و حمایت از سبد غذایی خانوار در مقابل تورم و گرانی. طی ۸۰ روز طرح فجرانه توزیع حدود ۱۳۹ میلیون بسته غذایی صورت گرفته و اثر بسیار خوبی در رونق بازار و تولید کارخانجات صنایع غذایی گذاشته است.

تنها هفت روز تا پایان طرح سه ماهه فجرانه الکترونیک باقی مانده و هنوز دولت برنامه جدید خود را برای ادامه طرح کالابرگ اعلام نکرده است. البته ۱۹ فروردین ماه بود که سیدرضا یحیوی- مشاور معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره تداوم اجرای طرح فجرانه کالابرگ الکترونیک در سال جاری به ایسنا اعلام کرد که در حال حاضر طرح فجرانه کالابرگ الکترونیک در حال اجراست و منابع آن برای مدت سه ماه در نظر گرفته شده بود که در صورت تامین منابع، همین مدل ادامه پیدا خواهد کرد، اما اگر منابع تامین نشود چند مدل طراحی و به دولت ارائه خواهد شد و در صورت موافقت با یکی از مدل‌های ارائه شده، اجرا خواهد شد.

مشاور معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی همچنین اعلام کرده بود که در هر صورت حمایت از معیشت مردم ادامه‌دار است اما بستگی به این دارد که در چه قالب و طرحی ادامه یابد.

اکنون باید منتظر اعلام دولت ماند تا مشخص شود که قرار است پس از برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته چه مدلی برای مرحله جدید کالابرگ الکترونیک اجرایی شود.

دیگر خبرها

  • برنامه جدید دولت درخصوص کالابرگ چیست؟
  • هفت روز تا پایان اجرای طرح فجرانه کالابرگ
  • آخرین مهلت استفاده از کلابرگ
  • بررسی پرونده متهمان فروش سوخت یارانه‌ای در تعزیرات حکومتی زنجان
  • رسیدگی به پرونده متهمان فروش سوخت یارانه‌ای در تعزیرات حکومتی زنجان
  • سریال جدید آیدا پناهنده چه زمانی منتشر می‌شود؟
  • تاوان میلیاردی برای قاچاقچیان گاز مایع یارانه‌ای در قم
  • تاوان میلیاردی برای قاچاقچیان گاز مایع یارانه ای در قم
  • جریمه ۱۰ میلیارد ریالی به اتهام هدر دادن سوخت رایانه ای در خوروبیابانک
  • پرونده ٢ شهرستان استان یزد در حال پیگیری برای تبدیل به فرمانداری ویژه